Het eerste wat een starter op zal vallen is de grote diversiteit binnen de groep. Het beeld dat de groepen uit stevig gespierde en vol getatoeëerde mannen bestaat wordt hiermee vaak snel onderuit gehaald. De meeste mensen trainen om zich veiliger te voelen in welke situatie dan ook. Sommigen trainen om de conditie te verbeteren, anderen misschien hoofdzakelijk voor de lol. En dan is er ook nog de groep die ooit een situatie heeft meegemaakt waar zij zich toen niet zeker in voelden en dat nu niet meer willen laten gebeuren. Ieder lid van MKKM heeft zijn of haar eigen verhaal.

Oud-leden en leden die op dit moment les volgen bij MKKM, lees hier hun verhalen. Wat betekent Krav Maga voor hun? Hoe ervaren zij de sfeer in de groepen en vinden zij het soms lastig de zitbank thuis te verlaten voor een pittige les? Staan ze wellicht wat sterker in hun schoenen?

Vragen waar ikzelf geen antwoord op kan geven. Leden aan het woord!

Armand

Armand – lid sinds 2014
‘Rustig als het kan, agressief als het moet’

Ik ben een rustige vent, vader van 2 opgroeiende meiden en heb een leuke uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid. Een vechter ben ik niet en zéker geen agressieveling. Nooit belandde ik in een vechtpartij: niet op straat, niet in de kroeg. Wat heb ik dan in vredesnaam te zoeken bij Krav Maga?

In de lente van 2014 deed ik, na een tip van een collega, voor het eerst mee aan een Krav Maga-training. Ik wilde namelijk een andere sport gaan beoefenen. Met hoge verwachtingen en een tikkeltje nerveus stapte ik over de drempel van de sportzaal. Wat mij direct opviel was de rust die de groep uitstraalde. Geen opgefokte mannetjes maar rustige jonge kerels. Na 5 kwartier trainen was ik gesloopt, leeg en kapot. Mijn benen en armen zaten onder de blauwe plekken. Mijn t-shirt kon geen druppel zweet meer opnemen. Niet eerder had ik het woord ‘proefles’ zo intens beleefd.

Nu, anderhalf jaar later, ben ik gewend aan de intensiteit van deze sport. Elke week laat ik me met liefde ruim afmatten. De blauwe plekken, de spierpijn in de dagen erna, het hoort er allemaal bij.
Maar is Krav Maga wel een sport? Er bestaan geen wedstrijden; winnen of verliezen kun je dus niet. Je leert te anticiperen op bedreigend geweld. Dat leerproces maak je als groep door. Het doel is om elkaar beter te maken. De verantwoordelijkheid om elkaar sterker en slimmer te maken is voor mij dé kernwaarde van Krav Maga.

Tijdens de training gaat Micha ver in het nabootsen van bedreigende situaties. Een vechtpartij in een discotheek? Dan trainen we met keiharde muziek en discolampen als stoorzender. Een vechtpartij op straat? Laat je spijkerbroek en jas maar aan. Maar nooit vergeten we les 1: kun je een gevecht voorkomen zonder dat je anderen in gevaar brengt? Ren dan weg. Het is heerlijk om je lichaam en geest op de proef te stellen en de lat elke training iets hoger te leggen. Het maakt dat ik kalmer door het leven wandel en tegelijkertijd in staat ben om alert en energiek te reageren als een situatie daar om vraagt. In Micha’s woorden: ‘rustig als het kan, agressief als het moet’.

Klaas

Klaas – lid sinds 2013

Eigenlijk vond ik op jongere leeftijd verdediging en vechtsporten al mooier dan de sporten die ik dezerzijds beoefende. Gezien ik in een klein dorp ver van grotere dorpen steden waar deze sporten beoefend konden worden ben ik niet echt in de gelegenheid geweest om deze sporten te beoefenen. Neemt niet weg dat ik veel plezier beleeft heb aan de beoefende sporten zoals het kaatsen en jawel korfballen.

Pas op mij 37e ben ik actief geworden in de “vechtkunst”  Jeet Kune Do, ben hier mee in contact gekomen dmv een flyer van een locale sportschool. Dit heb ik meer dan 2 jaar gedaan en was hier super blij mee en heb ook daar een mooie tijd gehad. Echter de instructeur nam toen de overstap naar Systema, dit heb een tijdje gevolg maar kon me daar niet in vinden. Voor mij was dit wel balen omdat ik eigenlijk na jaren een sport beoefende die ik echt helemaal te gek vond en er wel bijzondere dingen aan de hand moeten zijn wilde ik niet op komen dagen op de training.

Door mijn collega zijn enthousiasme over Krav Maga heb ik contact met sportschool MKKM opgenomen en die zelfde week nog een training meegedaan. Zelf heb ik dat als zeer positief en sportief ervaren, het helemaal leeg gaan met een enthousiaste groep mensen. Ik voelde me welkom en geaccepteerd, dit is iets waar je als MKKM trots op kan zijn. Ben er van overtuigd dat dit zeker met jou instelling en enthousiasme te maken heeft. Voor mij blijft het iedere week weer een training die alleen maar om bijzondere dingen word afgezegd, en dat weten ze thuis ook. Zijn er ook minder leuke kanten? Ja. Alle keren weer murf thuiskomen, geen droog shirt meer aan hebben en vaak spierpijn, heerlijk. Ik hoop dat we nog veel mooie dingen van je mogen leren.

Theresa

Theresa – Oud-lid (2011)

I know Micha as a great krav maga instructor. He has thorough knowledge of selfdefence technique’s and real life situations. He has a friendly and straight forward way of teaching, and his feedback is always empowering.

Robert

Robert – Oud lid (2011)

Micha has been my Krav-Maga instructor for over 4 years now. He is a very knowledgeable teacher and an overall great guy to take your lessons from. He’s very precise in his methods, he focuses heavy on the details (I guess that’s just the way he is..). Micha comes very recommended.

Marco

Marco – lid sinds 2014

Tot 6 jaar terug was ik iemand die niet meer van de bank afkwam en eigenlijk zichzelf aan het vernielen was met angststoornissen en depressies tot gevolg. Nu zal ik iedereen het hele verhaal daaromheen besparen , voor degene die het weten wil, vraag me er gerust naar, no problem.

Toen ik me hieruit heb geknokt na 12 lange jaren ging er opeens een wereld voor me open waarin ik mijn eigen mogelijkheden weer kon zien en een groot onderdeel wat mij eruit geholpen heeft is door fanatiek te gaan sporten. Ben begonnen met hardlopen met een conditie van 0,0 met meer dan 3 pakjes zware shag per week tot ik op gegeven moment op de Oranjewoudloop stond op de 10km. Ik wilde meer en heb me ingeschreven op de sportschool en ben gaan fitnessen. Hoewel ik altijd dacht dat ik een hele vent was , kwam ik er toch daar toch wel achter hoe ver ik lichamelijk weg moest komen. Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in zelfverdediging en heb bijvoorbeeld ook circa 3 jaar aikido gedaan. Hoewel ik best wel geloof dat het zal werken kreeg ik toch het idee dat je dit gewoon minstens 10 jaar moet doen voordat je dit in de praktijk zou kunnen gebruiken. Toen kwam er bij mij op de sportschool een les Krav Maga welke ik heb gevolgd en ik vond het leuk, al was het totaal iets anders dan wat ik tegenwoordig bij MKKM leer. Toen dit ten einde liep en ik begon te zoeken waar ik hier meer mee kon doen, kwam ik via een gemeenschappelijke kennis bij MKKM terecht.

Zo gezegd zo gedaan een eerste proefles was het gevolg. Ik zag gelijk de 1e proefles eigenlijks al vrij eenvoudig aan te leren technieken die bijzonder effectief waren. Tevens werd de straatsituatie echt benaderd en werden de oefeningen onder stress getest om het in ons systeem te krijgen. Bijzonder inspirerend en het smaakte naar meer. Gelijk maar besloten ermee door te gaan en maar zien waar het me zou brengen. Inmiddels iets meer dan een jaar bezig en mijn eerste examen P1 is inmiddels behaald . Een enorme motivatie voor mij . Ik had weer iets gevonden waar ik me verder in kon ontwikkelen . Ik kijk er telkens weer naar uit wat we de volgende keer weer gaan leren of hoe we de techniek waar we mee bezig zijn weer gaan verfijnen. Fitness blijf ik ernaast ook doen omdat ik het leuk vind en omdat een goede conditie ook zeker scheelt als je met Krav Maga bezig bent. Ergens haat ik de stress-drills maar van de andere kant hou ik ervan. Je grenzen opzoeken en ervaren hoe je lichaam en geest gaan reageren onder ultieme stress met een hartslag in de keel. In het echte leven heb ik  best wel wat kroeggevechten gezien, 1 keer is me echter bijgebleven dat ik zonder enige aanleiding ben aangevallen met een stoeptegel vanuit het niets. Het is al wat jaren terug , maar ik vergeet het nooit weer. Als ik toen had geweten wat ik inmiddels kan dan had ik de situatie binnen no time onder controle gehad. Ik stond destijds echter aan de grond genageld angst, woede, emotie, waarom ik??? Ben er gelukkig goed vanaf gekomen door ingrijpen van omstanders vrienden etc.. Tuurlijk ga je na een jaar Krav Maga niet alle situaties aan kunnen, maar als ik deze film even terug draai dan weet ik zeker dat ik het onder controle had kunnen brengen met de kennis die ik nu heb. Moet wel zeggen dat je in korte tijd een redelijke basiskennis verkrijgt .

Naast het leerzame effect en de fun ontstaan er ook vriendschappen naarmate je langer met mensen bezig bent en een gezamenlijke interesse hebt ga je ook merken dat het je sociale kringen weer uitbreid. Zo kan ik met recht zeggen dat ik de mensen waar ik mee train als vrienden beschouw. We proberen ook regelmatig even met elkaar iets te organiseren van een avondje stappen tot een etentje.

Een reëel doel wat ik voor mezelf zie is dat ik mits mijn werk het toe laat en ik 2 x per week kan blijven trainen dat ik mezelf wel een p5-examen tot doel stel al besef ik dat er me dan nog heel wat staat te wachten.

De trainingspartners  waar ik mee werk zijn allemaal geweldig en leerzaam. Soms werk ik met ervaren mensen die me veel kunnen leren, soms train ik met een nieuweling die me eigenlijks laat zien vanwaar ik wegkom en zo helpen we elkaar .

Tot slot kan ik nog een kleine conclusie meegeven welke voortkomt uit het feit dat ik vroeger nogal onder de indruk was van mensen die een maatje groter zijn of gewoon vreselijk sterk. Het afgelopen jaar ben ik daar een stuk minder van onder de indruk geraakt eigenlijks. Niet dat ik het wil opzoeken, ik ga alsnog liever een blokje om, maar het is een stuk minder beangstigend geworden wanneer iemand met een maatje groter of wat meer spierballen zich intimiderend naar mij zou gedragen.

Marcel

Marcel – lid sinds 2013

Krav Maga geeft kracht en voldoening. Drie jaar geleden, op mijn 27e, had ik Krav Maga op het oog. Ik wilde iets anders dan een saaie sportschool en ook wilde ik me zekerder voelen op straat. Helaas werd ik plotseling chronisch ziek en moest ik alles opgeven, een masterstudie, werk, sport en een goed leventje. Niet echt makkelijk om mee om te gaan. Het zou een lange weg terug worden, voor zover dat mogelijk was.

Helemaal niet meer sporten, kon ik moeilijk verkroppen. Ik had enige houvast nodig en had ondanks alles nog steeds Krav Maga in mijn achterhoofd, al was dat wellicht onhaalbaar. Uiteindelijk leerde ik middels een maandenlang revalidatietraject enigszins met mijn klachten om te gaan en weer rustig te sporten. Weliswaar in een saaie sportschool, maar het gaf weer hoop.

Nog voor het revalidatietraject afgerond was, heb ik onder het motto “dood ga je toch” de stoute sportschoenen aangetrokken en bij Micha voor een proefles aangeklopt. Het was gewoon mijn doel om Krav Maga te leren. Tijdens de eerste lessen kwam ik aardig dicht bij mijn motto in de buurt, wat was dat zwaar! Toch vond ik het leuk. Eindelijk had ik weer een drijfveer.

Nu, 2 jaar later, ben ik zeer blij dat ik doorgezet heb. Krav Maga is zonder twijfel een verrijking van mijn leven. Mijn conditie is enorm vooruit gegaan, waardoor ik het dagelijkse leven beter aankan. Zonder al te zwaarmoedig te willen klinken, is Krav Maga centraal komen te staan in het wederopbouwen van mijn leven. Dat ik nu veel beter in mijn vel zit, heb ik grotendeels aan Micha’s trainingen te danken. Ook belangrijk is het feit dat ik me op straat veel zekerder voel. Door mijn forse gewichtsverlies voelde ik me eerst onzeker op straat. Nu ben ik nog steeds een grasspriet, maar laat dat tuig maar komen!

Om een lang verhaal kort te maken. Krav Maga is echt goed voor iedereen en als ik het met mijn ongemakken kan, kan iedereen het. Ga zo door Micha!

Kida!